5 Ağustos 2016 Cuma

Dikkat Bencilleşiyoruz!


Hepimiz birilerinin eşi, annesi, çocuğu, torunu, gelini, görümcesi, eltisi, halası, yengesi, sosyal çevrelerimizde ise kiminin arkadaşı, komşusu, doktoru, hastası, öğretmeni, öğrencisiyiz… Karşımızdaki kişinin statüsüne ve kişiye olan yakınlık derecemize göre şekillenen toplumsal rollerimizde hepimizin diğerleri için yerine getirmemiz gereken çeşitli vazifelerimiz var. İyi ya da kötü, eksik ya da tam, isteyerek ya da cebren herkes bu vazifeleri bir şekilde yerine getiriyor, getirmek için çabalıyor.

24 Haziran 2016 Cuma

ÇOCUKLARDA DAVRANIŞ BOZUKLUKLARI

Gelişim süreci içerisinde ebeveynleri en çok endişelendiren olaylardan birisi dönem dönem çocuklarda davranış bozuklukları ile karşılaşmaktır. Çocukları tarafından toplumda kabul görülmeyen herhangi bir davranışın sergilenmesi ebeveynlerde ilk olarak panik, endişe ve çaresizlik duyguları uyandırmaktadır.
Okul öncesi dönemde karşılaşılan

16 Haziran 2016 Perşembe

Kaymaklı Babam


Çocukluğuma döndüğümde içimi ısıtan en tatlı hatıraların baş kahramanı babacığım, akşam üstü olup yorgun argın eve girdiğinde çantasını köşeye iliştirirken sanki yorgunluğunu da oracığa bırakıverirdi. Bizim heyecanımıza ortak olarak kayık kiralayıp balık tutmaya giderdik. Balığa çıkamadığımız günlerde sepeti kolumuza takar, bahçeye inip mevsime göre dut, erik toplar, toplayacak bir şey bulamadığımızda ise karınca yuvalarının etrafına ekmek ufalardık.

11 Haziran 2016 Cumartesi

Karne Heyecanı

Yine koskoca bir eğitim yılı geride kalırken çocuklarımızda da tatilinin değeri ölçülemez sevinci başladı.Hem tatilinin habercisi, hem de koskoca bir eğitim sezonunun değerlendirmesi niteliğinde olan karne her çocuk için farklı bir anlam taşır; ve mutlaka her çocuk için heyecanlandırıcıdır.
Karneyi sevinçle bekleyen çocukları

Ofisten Kareler


İçerenköy ofisimden kareler görmek için tıklayın

10 Haziran 2016 Cuma

Motivasyonlarımız

En basit tabiri ile motivasyon, hareketlerimize istek ve güç katan her şeye denir. Motivasyon, insanın sınırlarını genişletmesine, istediğini başarmasına, kapasitelerinin farkına varmasına yardımcı olur. Bu sebeple kişinin ve toplumların motivasyonsuz kalması oldukça tehlikelidir. Motivasyon yitirilmesinde kapıda ilk bekleyen "tembellik", ardından da "depresyon" denilen çağın illetli hastalığı ruhlara akıverir sinsice... Hareketlerimize güç katan bu sihirli değnek, motivasyon çizgisinden çıkıp hırsa dönüştüğünde ise, bu sefer kapıda bekleyen illet "stres" ve strese bağlı bozukluklardır. Motivasyonun 

Çocuğunuzu Oyun Oynayarak Tanıyın

Ne yazık ki günümüzde toplumumuz, oyunun ehemmiyetini idrâk edebilmiş değil. Çevrenizde, “Yavrum, bugün sütünü içmedi!” diye hayıflanan birçok anne görebilirsiniz ama “Bugün oyun oynayamadı!” diye üzülen bir tek anneye rastlayamazsınız. Çünkü âileler için oyun; dersini çalışması, kitap okuması, ödevlerini bitirmesi, erken yatması gereken bir çocuk için büyük bir zaman kaybı, bir angarya olarak algılanıyor. Anne-babalar, çocukların gelişimde öğretim faktörüne öyle odaklanmışlar ki, oyun, çocukların

"Kız Çocuklarında Ergenlik" konulu ropörtaj

Uzman Gelişim Psikolog Tuba Sökmen, 1979 İstanbul doğumlu… Boğaziçi Üniversitesi Psikoloji bölümünden 2001 yılında mezun olduktan sonra, 2003 yılında Gelişim Psikolojisi alanında çalışmalarını tamamladı. Çeşitli Anaokullarında ve Kadın Sığınma evlerinde vazife yapan yazarımız, evli ve üç çocuk annesidir.
 Tûba Hanım, bu mesleği seçmenizin özel bir sebebi var mı?  
En büyük sebep, babamın bir psikiyatr olması… Babamın hastalarının, babama hep dua ettiklerini görürdüm. Bu, beni çok etkilerdi. Doktorluk, zaten çok ulvî bir meslek; hem de aklen ve rûhen bunalımda olan hastalara yardım etmek, yardımcı olmak bambaşka bir duygu... Bu vazifeyi, aslında birçok Allah dostu da yapmış ve yapmaya devam etmekte… Meselâ bu sabah Akşemseddin Hazretleri’nin hayatını okurken fark ettim, o da bu vazifeyi yapmış. Bu çok hoşuma gitti. İnşâallah bizler de maddeten ve mânen bu hizmetin hakkını verenlerden oluruz.

Yatağı Kim Islatmış?

Gece uykunuzun en derin ve tatlı yerinde çocuğunuzun cılız ve suçluluk dolu sesi ile uyanırsınız, bir de bakmışsınız yataklar, yorganlar batmış!..
Uyku sersemi bir hâlde, önce nereden başlayacağınızı kara kara düşünür, önce çocuğu temizler; sonra da söylene söylene yatağı ve çarşafları temizlemeye girişirsiniz.
Bu durum, hangi sıklıkla olursa olsun, son derece can sıkıcıdır bir anne için; fakat alt ıslatma olayı haftada iki kez ya da daha sık tekrarlanıyorsa, hem çocuk, hem de anne için tam bir kâbusa dönüşür. Özellikle soğuk kış gecelerinde, sabaha kadar ıslak kalan çocuğun üşütüp hastalanması büyük bir sıkıntıdır; yıkanan çarşaf ve yorganların kurutulması ise, işin cabasıdır...

Kibir Özgüven Değildir

  •  

     Kişisel gelişim konusunda son zamanlarda uzmanların sıklıkla bahsettiği konulardan birisi "özgüven"dir. Özgüven; en basit ifadesiyle, bir insanın kendi yeterliliğine olan inancıdır. Kişinin gelişimini destekleyen, karşılaştığı problemlerle mücadele etmesini kolaylaştıran, ona enerji ve motivasyon veren ferdî bir özelliktir. Kendi becerileri ile ilgili müspet idrâki olan kişinin başladığı işi bitirmesi daha kolaydır.Özgüvenin temeli, çocukluk yıllarında atıldığı için, ebeveynlerin geliştirici tutumlar